woensdag 26 september 2012

Continental knitting leren

Al een hele tijd wilde ik graag continentaal leren breien. Gewoon recht dat lukte wel maar dat averechts! Ik kreeg het maar niet voor elkaar. Gelukkig kwam  Sylvia van Wol met Verve met een filmpje.
Daar draaien ze niet zo moeilijk met de vingers van de linkerhand maar draaien meer vanuit de pols. Dit moest mij gaan lukken. Als je op een rondbreinaald breit kan je eigenlijk niet volgens de methode met naald onder je arm breien. Mijn vest van CS brei ik ook op de rondbrei en volgens de Fairisle  techniek en is ook half continentaal. Maar dat zijn alleen rechte steken, dus dat was geen probleem. Ik heb speciaal een patroon uitgezocht waarbij ik ook averechtse toeren moest maken. En ik heb mezelf gedwongen deze op de continentale manier te breien. Het ging eerst heel langzaam maar uiteindelijk viel het me niks tegen. Nog geen topsnelhied maar veel minder belastend voor de schouders!
En dit is dan de sjaal geworden! Prachtige handgeverfde  wol met zijde van Wol met Verve.
Het hele bovenste stuk is gewoon tricotsteek dus kon ik mooi oefenen. Geen effen wol dus onregelmatigheden vallen amper op ;-)

Ik ben nu met een volgende uitdaging bezig. Een topdown trui!! Het is een testknit voor Anna .Ze maakt heel veel leuke projecten in nood tempo en geeft ook les. Maar ja, om nou ff naar Estland te gaan hihihi. Ze heeft het heel duidelijk beschreven en als ik er niet uitkom mailt ze meteen terug. Ideaal!

Je begint boven op de schouder en breit het achterpand tot onder de arm, dan weer steken opnemen vanaf de schouder en dan brei je het voorpand tot onder de arm. Dan brei je verder in het rondte voor de rest van het lijf! Een helemaal naadloze trui! Geweldig toch? Ik heb nu inmiddels iets verder, en brei in de rondte op de rondbreinaald volgens nieuwe methode! Maar met 2 av samenbreien en zo is dat best nog een uitdaging!

Dat was weer een heel brei epistel. Morgen weer een winkel foto van de laatste etalage. Die heb ik vandaag gemaakt. Heel eenvoudig, want het is maar een etalage voor ruim een maand. Dan is het alweer tijd voor de kerst!!!!

13 opmerkingen:

 1. Jongen jongen je hebt weer veel gedaan, ben een beetje jaloers dat je al continetaal kan breien. Nu nog even de rust vinden om te oefenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heleen, wat een geweldige shawl heb je gebreid! Ik sta er met bewondering naar te kijken nu ik weet hoeveel werk dat is, en ja, die schouders......daar had ik dus ook al last van....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een geweldige sjaal is het geworden en die trui wordt ook schitterend! Veel plezier op welke manier er ook wordt gebreid! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige sjaal en knap hoor om het met die methode te doen, ik kan het niet.

  Groetjes
  Ines

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb eens even met belangstelling naar het filmpje over conti
  nental knitting gekeken (wist niet, dat dat bestond), en dat ga
  ik ook eens even uitproberen. Het lijkt heel simpel, maar is dat vast niet (lijkt me als schrijven met links als je rechts
  bent). En die shawl, wat een plaatje! Net als de topdown trui,
  die wordt ook prachtig, en interessante techniek! Je bent heerlijk bezig geweest met de breinaalden en prachtige projecten! Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank voor het filmpje voor de 'averechtse Faire-Isle techniek'.
  Ik ga er ook zeker eens voor zitten want sinds mijn Christel Seyfarthshawl vind ik het breien op de rondbreinaald en het breien zonder naald onder de arm een stuk fijner voor de schouder én voor mijn nek (want die verkrampte aldoor).
  Al zal dat wel niet meteen over zijn want een nieuwe techniek leren is niet echt een ontspannende bezigheid, ;-)

  Je shawl is prachtig geworden!

  Groetjes weer
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lachen.. ik kende die brei-techniek als breien voor linkshandigen :D. Vind het een veel relaxtere manier van breien.. en die trui, wat een super idee om dat zo op te zetten.
  Geweldig.

  Groetjes,
  Annerieke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Makkelijker om te doen zo breien, het is haast net haken he. En wat ben je nu weer voor moois aan het maken, mijn vingers jeuken als ik het zie, (een beetje maar hoor, ik houd me in), ik heb ook zoveel gebreid, Noorse vesten en truien, veel inbreiwerk, kabels en zulks, heerlijk werkje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De sjaal is geweldig Heleen. Zo mooi! De trui gaat ook prachtig worden. Heel apart om boenaan te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel lang geleden heeft er in de Ariadne een trui gestaan die op deze manier werd gebreid, ik heb er altijd nog spijt van dat ik die niet gebreid heb. De Ariadne kan ik ook nie meer vinden. Wat leuk dat we straks op deze manier toch het patroon weer hebben. Je sjaal is prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat kun je toch mooi breien. Daar ben ik best jaloers op hoor. Prachtige sjaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heleen, ik vind, dat de trui gaat mooi worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. een soort Jacobus, maar dan trui..........hihi
  meid, ik ben jaloers op jouw breikunst: prachtig!!! Kanjer-t!!!
  liefs, Syl

  BeantwoordenVerwijderen